Itthon, és amúgy egész Európában nem ismert a HFCS - Amerikában viszont állandóan erről sopánkodnak a tévében és újságokban, joggal egyébként. A High-fructose corn syrup ugyanis valóban mindenben benne van: minden feldolgozott ételben ezt használják édesítőként cukor helyett.
Miért? Mert olcsóbb. Miért olcsóbb? Mert az amerikai kormány jól megadóztatja a cukor alapanyagainak termesztését, támogatja viszont a kukoricát. Így a vállalatok cukor helyett a kukoricából kivont fruktózt használják mindenben: épp ezért más ízű picit az összes, egyébként elvileg szabványosított üdítő is kint.
Baj ez? Hát, aki megeszi, annak igen. Egészségtelenebb, kevésbé finom, jobban hízlal, nagyobb eséllyel okoz cukorbetegséget.
Miért hoztam ezt szóba? Mert magyarázatot keresek rá, hogy sikerült két hét USA alatt 4, azaz négy kilót híznom. Nem mintha borzasztóan zavarna, itthon az edzéssel úgyis lejön, de igencsak meglepő.
Szóval csatlakozom a sopánkodókhoz: biztos a HFCS!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.